Kerékpárral a partnervárosi kapcsolatért


Kerékpárral a partnervárosi kapcsolatért

Rolf Kocheise, az eislingeni Schillerschule tanára és ismerőse, Hans Zetterer elhatározták, hogy egy olyan "vállalkozásba" kezdenek, mely eddig még senkinek nem jutott eszébe: Eislingen városából Villányba fognak kerekezni, kíséret nélkül, a partnerkapcsolat és a barátság jegyében, hogy átadják Takáts Gyula polgármesternek és Villány lakosságának az eislingeni Klaus Heininger főpolgármester, Eberhard Weiler hivatalvezető valamint a német testvérváros polgárainak üdvözletét. Eislingen városa két trikóval és némi pénzzel támogatta a két barát különös elképzelését.

A táv kb. 1100 km-t tett ki és bő 8 napba telt, mire augusztus 20-án, délután a nemzeti ünnepnapon, a rekkenő hőségben a kerékpárosok megérkeztek Villányba. Naponta így jóval több, mint száz kilométert kellett "lehajtani". Útjuk az elsõ napon Heidenheimen keresztül a Dunáig vezetett egészen Neuburgig. A következő napon Regensburgba értek, majd tovább Passauig vezetett az út. Ezután az Enns folyó partján haladtak, majd átkeltek az Alpokon, mely elég sok energiát kivett belőlük. A Mur völgyét követve értek Radkersburgba, majd Szlovénián keresztül jutottak Barcsra.

Innen Nagykanizsa, Pécs útvonalon folytatták útjukat a magyar borvárosba, ahol egy hétig pihenték ki fáradalmaikat. A "bátor" kerékpárosokat a hét közepén a Polgármesteri Hivatalban Takáts Gyula fogadta, Czinczár Attila és Michelisz József jelenlétében. A polgármester megköszönte német ismerőseinknek a közös barátságért megtett sportteljesítményt, és érdeklődött a táv alatt történt eseményekről, az útvonalról.

A vendégek emlékként az egyik trikót, melyen a két város címere is ábrázolva van, Takáts Gyulának ajándékozták. A polgármester borral, jókívánságokkal honorálta nekik a nem mindennapi teljesítményt.

Villányban az ismerősöktől is meghívást kaptak egy kis borozgatásra, így a Neizer-, Troszt- és Kürti pincékben is – jóféle borocskák mellett – mesélték el az élményeket. A polgármesteri baráti találkozó végén Takáts Gyula még tréfásan megemlítette, hogy most a villányiak lennének soron, hogy kerékpárral ugyanezt az útvonalat visszafelé Eislingenig megtegyék. Ehhez már csak vállalkozó szellemű, sportos egyéniségek kellenének.

A vendégek a magyar kerékpárutakat nem nagyon dicsérték meg, némely helyen annyira "rázósak voltak", hogy az egyik kerékpárosnak még a mobiltelefonja is kirázódott, elveszett valahol az Ormánságban, és – szerintük – több magyar autós is megtanulhatná még, hogyan kell a kerékpárosokat szabályosan előzni.

Kocheise és Zetterer a visszautat vonattal tették meg, és közben még két felejthetetlen napot Budapesten is eltöltöttek. Teljesítményük tiszteletre méltó!

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra