BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY tájékoztatója új kábítószerfajtákról. 

 

BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

7622 Pécs, Vargha Damján u. 1. 7621 Pécs. Pf.: 237

72/504-441 BM:23/1199 Fax: 72/504-414 BM: 23/1045

ambrusz@baranya.police.hu

 

Lakossági tájékoztató levél

 

Újabb veszélyes pszichoaktív hatású szer!

 

Új, az egészségre rendkívül káros pszichoaktív hatást kifejtő szer jelent meg a magyar feketepiacon, melynek az emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, immár nagyszámú, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt országszerte.

Csak az elmúlt egy hónapban már kilenc megyét érintően 79 büntetőeljárásban mutatta ki igazoltan a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új a szintetikus kannabioid csoportba tartozó szer jelenlétét. 

A feltehetően Kínából érkező anyag fehér por formában érkezik meg Magyarországra, amelyet valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldanak fel. A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el. Több alkalommal a növényi törmelékhez dohányt is kevertek. 

A hatóságok előtt ismert ügyek közös jellemzői, hogy az anyagot fogyasztó személyek életkora 15-17 év közötti. Az anyagot sodort cigarettában szívták el, melyet követően rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak, amely súlyossága – akár a légzés leállása, eszméletvesztés – miatt a mentőszolgálat az érintetteket minden esetben kórházba szállította. 

A kábító hatású anyagok fogyasztási helye rendszerint a nagyobb tömegek által látogatott nyilvános helyek (focipálya, iskolák közeli terek, buszpályaudvarok). Ugyanakkor az anyag megjelenhet az általános-, és szakképző iskolákban is. 

Tekintettel a veszélyes szer megjelentésére, az Országos Rendőr-főkapitányság további rezsimintézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa, továbbá a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét felhasználja annak érdekében, hogy a komponenst tartalmazó újabb szállítmány ne jusson be Magyarország területére. A rendőrség megelőző, felderítő munkája azonban mit sem ér, ha a kábítószer fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

2014. május 14.

 

 

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan