EQ Wine az egységes borászati szakképzésért


EQ Wine az egységes borászati szakképzésért

Nyolc európai borász nemzet egy-egy iskolájának képviselői találkoztak a Bukarest közelében található Valea Calugareascában 2012. augusztus 26. és 29. között azzal a céllal, hogy folytassák az egységes európai képesítési rendszer kidolgozását a borászati szakképzés területére. Az EQWine-nevet viselő Európai Uniós Leonardo Da Vinci partnerségi programban hazánkat a villányi VM DASZK Szakiskola Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakiskolája képviseli.

A projekt soros összejövetelén az Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Svájcból, Szlovéniából és Magyarországról érkezett szőlész-borász szaktanárok áttekintették a szőlészeti és borászati kompetenciák katalógusát és kidolgozták a borok érzékszervi elemzéséhez és prezentációjához szükséges kompetenciák katalógusát.

A projekt távlati célja egy egységes európai borászati tanterv kialakítása és elterjesztése. Egy ilyen nemzetközileg elfogadott szakképesítés növelné a fiatal munkavállalók mobilitását és javítaná munkaerő piaci lehetőségeiket. Első lépésként a partneriskolák tárgyaltak diákjaik külföldi szakiskolákban történő tapasztalatszerzésének és képzésének konkrét lehetõségeiről. A tervek szerint öt-tízfős diákcsoportok töltenek majd el két hetet a külföldi partner intézményben, ahol angol nyelven sajátíthatják el a szakma egy-egy részletét. A képzést természetesen elméleti és gyakorlati vizsga zárja majd.

A megbeszélések után a szakemberek megtekintették a vendéglátó romániai borvidék néhány jelentősebb borászatát is. A következő projekttalálkozó 2013 áprilisában Szlovéniában lesz.

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra