Pénteken elrajtol a II. Nemzeti Bor Maraton!


Pénteken elrajtol a II. Nemzeti Bor Maraton!
 
Pénteken, május 13-án, reggel 8:30 perckor Soltvadkerten elrajtol az ország egyik legnagyobb szabadidősport és közösségi rendezvénysorozata, a Nemzeti Bor Maraton. 10 napon át és 2057 km-en keresztül, 123 magyarországi település részvételével zajlanak majd az idei események. A megnyitóünnepségen részt vesz többek között Dr. Szabó Tünde, Magyarország Sportért Felelős Államtitkára, a Nemzeti Bor Maraton Védnöke; Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke; Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere és Frittmann János, a Nemzeti Bor Maraton Borszakmai Védnöke.
A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen (Villányban, Szekszárdon, Budapesten a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban, Balatonfüreden, Nagykanizsán, Sopronban, Tokajban, Egerben, Szegeden és Soltvadkerten) várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást. Fellép többek között a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Boban Markovic Orkestar, Mystery Gang, Csemer Boglárka, Mary Popkids, Tolvai Renáta, The Biebers, Balkan Fanatik, Charlie és a Quimby.
A kiemelt helyszínek és programrészletek:
1. nap (2016.05.13.) - Villány, Rendezvénytér 
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/villany
2. nap (2016.05.14.) - Szekszárd, Szent István tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/szekszard
3. nap (2016.05.15., Pünkösd) - Budapest, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/budapest
4. nap (2016.05.16., Pünkösd) - Balatonfüred, Tagore sétány
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/balatonfured
5. nap (2016.05.17.) - Nagykanizsa, Erzsébet tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/nagykanizsa
6. nap (2016.05.18.) - Sopron, Várkerület
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/sopron
7. nap (2016.05.19.) - Tokaj, Kossuth tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/tokaj
8. nap (2016.05.20.) - Eger, Dobó tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/eger
9. nap (2016.05.21.) - Szeged, Dóm tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/szeged
10. nap (2016.05.22.) - CÉL: Soltvadkert, Hősök tere
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/soltvadkert
 
 
További aktualitások:
Betétfutások:
Bővebben:
https://nemzetibormaraton.hu/dokumentumok/kiemelt-helyszinek-ingyenes-futoversenyei
A Nemzeti Bor Maraton keretein belül az idei évben is lehetőség van a hivatalos szakaszok mellett a településeken áthaladó, illetve a kiemelt rendezvényhelyszínek futóversenyein a részvételre. Ezeken a futásokon a részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a http://winerunner.hu oldalon lehet, május 12-ig!
Például 2016.05.16-án Diósdon, a Diósd-Martonvásár szakasz indulásával és az 5 km-es winerunner futással egybekötve a Diósdi Földön Futók jóvoltából megrendezünk egy 2024 m-es gyermekfutást is, mely a diósdi Pincefaluból indul és oda is tér vissza. Mindkét futásra a www.winerunner.hu oldalon van lehetőség nevezni május 12-ig! A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Bővebb információk a diósdi futásokról az alábbi linken: https://nemzetibormaraton.hu/dokumentumok/nemzeti-bor-maraton-diosdon
 
 
„Többet a szavaknál!” mozgalom
Bővebben:
https://nemzetibormaraton.hu/dokumentumok/tobbet-a-szavaknal-martonvasari-mozgalom
Martonvásár polgármestere dr. Szabó Tibor úr, kihívást intéz a Nemzeti Bor Maratonban érintett további 122 település polgármesterei és alpolgármesterei felé, hogy tegyék meg ők is a településükre érkező, vagy arról induló futó, vagy kerékpáros szakaszt. Induljon ezzel olyan mozgalom, amely nem csak szavakban, hanem a leghatékonyabb módon, személyes példamutatással segíti az adott településen élőket a helyes döntés meghozatalában az egészséges életmód felé vezető úton. 
AKIK A KIHÍVÁST MÁR BIZTOSAN ELFOGADTÁK: Dr. Szabó Tibor – Martonvásár Város Polgármestere; Baracskai József – Zalaszentgrót Város Polgármestere; Pálffy Károly - Bicske Város Polgármestere; Cseri Gábor - Csongrád Város Alpolgármestere; Sinkovicz Zoltán - Kisbér Város Polgármestere; Bogó László - Diósd Város Polgármestere; Kisfalvi István - Diósd Város Jegyzője; Dr. Batyalikné Papp-Váry Sára - Egészségügyi-Szociális-Sport Bizottság elnöke (Diósd); Dr. Bozsolik Róbert – Bátaszék Polgármestere; Soós Gergely – Sükösd Polgármestere; Illés Szabolcs – Csákvár Polgármestere; Káposztás Tibor – Szalkszentmárton Polgármestere, Halászné dr. Borbély Anett – Szalkszentmárton Jegyzője; Szabó Gáborné – Szalkszentmárton Képviselőtestületi tag.
 
 
 
Szív futóbajnokai és a Nemzeti Bor Maraton! Kéz a kézben séta a szívbeteg gyermekekért!
Bővebben:
https://nemzetibormaraton.hu/dokumentumok/sziv-bajnokai-futonagykovetek
Eljött végre újra a várva várt pillanat! A Szív futóbajnokai közösen a Nemzeti Bor Maraton futóival és szervezőivel, a BSI Futónagyköveteivel egy nem mindennapi programot szerveznek az apró hősöknek! Az ország hat pontján, hat csodálatos helyszínen, a gyaloglás távokon fognak együtt sétálni a szívbeteg gyermekekkel.
Minden gyermek kéz a kézben a sportolókkal és a futónagykövetekkel, együtt rajtol és ér célba, közösen teszik meg ezzel az első lépéseket a gyógyulás felé. 
A Nemzeti Bor Maraton azon helyszínei, ahol a jótékonysági akcióhoz bárki csatlakozhat:
2016.05.14., 16:45 - Szekszárd, Szent István tér
2016.05.15., 15:45, Pünkösd - Budapest, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
2016.05.16., 16:45, Pünkösd - Balatonfüred, Tagore sétány
2016.05.18., 15:45 - Sopron, Várkerület
2016.05.20., 16:45 - Eger, Dobó -tér
2016.05.21., 16:15 - Szeged, Dóm-tér
 
Egyúttal elindul egy „Szív bajnokai zászló” is útjára május 13-án a hivatalos rajttal, és körbejárja a teljes útvonal mind a 123 települését. Ezt a zászlót minden résztvevő sportoló, világbajnok, olimpikon, a polgármesterek és közéleti emberek ellátják aláírásukkal. Ezt a zászlót a rendezvény befejezését követően a szervezők árverésre bocsájtják és a befolyt összeget a szívbeteg gyerekek javára ajánlják fel.
 
A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász, a villányi borvidék három élvonalbeli termelője, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza, Frittmann János. A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemzeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál és a Red Bull.
 
További információk:
Görbe Roland projektvezető
+36/70/330-7988
gorberoland@nemzetibormaraton.hu

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra