II. Gere Jazz Fesztivál - a varázslat folytatódik


A hazai jazz meghatározó szereplői egy sajátos hangulatú kétnapos eseményen bizonyítják be, hogy egy varázslatos borvidéki környezetben a jazz zene, a bor-, és a gasztronómia szentháromsága milyen új dimenziókat tud megnyitni a közönség számára.

A 2013-as eseményen több finomítás, exkluzív kísérő programok, még meghittebb környezet, különleges gasztronómia és nem utolsó sorban prémium Gere borok várják a résztvevőket.

Az idei program ismét a változatosság jegyében fogant: a fesztivál a jazz számos stílusirányzatát járja be, amelyek a műfaj határait feszegetik ugyan, de tagadhatatlanul belőle táplálkoznak, így a klasszikus, hagyományos összeállításoktól indulva a népzenei elemeken át haladva a swing- és pop-hangulatú formációkig széles spektrumot járhat be a hallgató.

A péntek estét Falusi Mariann és Sárik Péter duója indítja. A népszerű énekesnő és a sokoldalú jazz-zongorista több éve tartó együttműködése számtalan közös produkciót hozott már létre, amelyek anyagából csemegéznek a villányi eseményen. Közismert jazz-sztenderdek, Gerschwin-, Bernstein- és Cohen-dalok hangzanak majd el, de megszólalnak régi magyar slágerek izgalmas jazz-feldolgozásai is.


Az este fő eseménye azonban minden bizonnyal a Fábián Juli & Zoohacker Orchestra. Az elektroakusztikus formációt 2011-ben alapította a két különböző műfajból érkező, mégis közös hangot találó zenész: Fábián Juli és Palásti Kovács Zoltán alias Zoohacker. A két zenész világának összefonódása egy olyan hatékony szerzőpárost hívott életre, amely azonnal egyedi hangvételű saját szerzeményeket komponált. A számok különlegességét az adja, hogy egyrészt szinte az összes modern irányzat teret kap, másrészt a régebbi műfajok újraértelmeződnek a mai modern felfogás és az elektronikus hangszerelés által. Mindennek eredménye: igazi minőségi jazz-pop. A csapat a két vezéregyéniségen túl természetesen további kiváló zenészekkel egészül ki, hogy felejthetetlen módon pótolják a már tavalyra tervezett s végül e nyáron beteljesülő koncertélményt!

Szombaton az előző évi fesztivál gyakorlatának megfelelően három zenekar váltja egymást a színpadon. Az első előadást a méltán világhírű jazz-zongoristánk, Szakcsi Lakatos Béla nevével fémjelzett Szakcsi Quartet nyújtja. A kvartett jazz-örökzöldeket játszik, a produkció alapját a néhány évvel ezelőtt még Tomsits Rudolf közreműködésével készített "But Beautiful" című balladalemez adja, a formáció azonban Gershwintől Michel Legrand-ig, Van Heusentől Jerome Kernig és Szakcsiig szinte végtelen repertoárt tudhat magáénak.

Nincs még egy alkotó, aki úgy ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniavilágát és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel s akinél e két eltérő világ ennyire míves és természetes egységet alkotna, mint Dresch Mihály. A fesztivál egyik legnagyobb főhajtása a magyar népzenei gyökerek előtt, hogy az 1984-es alapítása óta ugyan többször átalakult, de azóta is töretlenül a maga egyéni, másokkal nehezen rokonítható útját járó Dresch Quartetet is az idei program fellépőjeként üdvözli.

A Sunny Dance Band és Wolf Kati nagy sikerű tavalyi fesztiválzáró koncertje után az idei évre szándékosan és tudatosan olyan zenekar kapta meg a záróakkord feladatát, amelynek előadása kétségkívül talpra állítja és megmozgatja a közönséget: ez a Budapest Bár! A magyar pop- és rockzene kultikus alakjait is magához gyűjtő csapat filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres tételeket dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében, újrahangolva sokak által ismert dallamokat vagy akár rég elfeledett kincsekre bukkanva.

Az I. GERE Jazz-Fesztivál zenei anyagához képest az idei legfontosabb újdonság ugyanakkor az úgynevezett 0. nap, amellyel a szervezők a magyar jazz-zene fiatal tehetségeinek támogatása mellett tesznek tanúbizonyságot. Ezen a napon a Gere család által működtetett Crocus Hotel Mandula Éttermében megrendezésre kerülő Jazz-Jam részletes programjáról hamarosan beszámolunk! Az egyedi hangulatú koncert és vacsora bevételéből a szervező család a villányi fiatalok zenei oktatásának fejlesztését támogatja.

Koncertkezdések:

Június 14. péntek

  • 18:00    Kapunyitás
  • 19:00    Sárik Péter és Falusi Mariann Duó
  • 21:00    Fábián Juli & Zoohacker Orchestra


Június 15. szombat

  • 17:00    Kapunyitás
  • 18:00    Szakcsi Quartet
  • 19:30    Dresch Quartet
  • 21:30    Budapest Bár és sztárvendégei


Bor és gasztronómia

A rendezvény alkalmával a koncertek előtt, és a szünetekben a Gere Pincészet varázslatos kertjében Gere Bor-, és buborék Bár, valamint jazz longue üzemel.
 
A különleges ínyenc hangulat-szigeteken kézműves házi finomságok, sajtok, csokoládék és a házigazda Mandula Étterem és Bor-Bár séf csapatának változatos hideg-meleg, gourmet bor-falat kínálata várja a közönséget. A szervezők különleges meglepetésekkel is készülnek!

További információk itt találhatóak!

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan